Overpeltse duikschool

Weekend Vodelée

Voor de zoveelste keer organiseert de waterman uit Wetteren een weekendje in Vodelée en via Danny heeft ODS ook weer zes plaatsen kunnen bemachtigen. We moeten pas om kwart voor vier in Givet zijn maar om het maximum uit ons weekend te halen willen we in de voormiddag al duiken. Dus vertrekken we ’s morgens vroeg met drie auto’s richting steengroeve Traigneaux (Villers-Deux-Eglises). Om elf uur zijn we er; ik, Danny, Jos, Luc, Bert en Ronny Pellens. Het is er best druk dus we maken ons snel klaar om te duiken. Brandweermannen die een redding oefenen bezetten bijna gans het ponton, we vinden nog net een plaatsje om te water te gaan. Het zicht is nog behoorlijk, we dalen af langs enkele rotsblokken waar de grondels op zoek zijn naar eten. Er liggen nog van alle werktuigen en rails in het water van deze oude marmergroeve, en men heeft er ook objecten ingelegd zoals een auto, een bootje, een moto, een kopie van Ronny zijn bus…Men heeft ook vis uitgezet, zoals steur, snoek, karper en baars.
Na de duik is er nog tijd om onderweg wat te eten, waarna we eerst naar Givet rijden om in te checken in hotel Le Reflet Jaune en de rest van de groep te ontmoeten. Wegens de drukte moeten we wel met vier op een kamer slapen maar dat is maar bijzaak. Eenmaal de kamers verdeeld gaat het richting Vodelée voor de nachtduik. We maken ons snel klaar en de eerste groep gaat al te water terwijl ik en Bert de veiligheid verzorgen. Na een dik half uur komen de eerste duikers eruit en nemen de veiligheid over. We gaan als laatste duikteam te water maar hebben zo toch bijna de ganse put voor ons alleen. Het zicht is werkelijk fantastisch, we dalen langs de grote rotsblokken af naar 30 meter. Een kleine diamantsteur is op zoek naar eten. We zwemmen verder langs de loodrechte marmerwand en verkennen enkel sleutelgaten. We stijgen terug wat om bij de platforms te komen met de silo en de tank. Hier is een grote steur aan het eten terwijl hij het zand dat hij mee binnen krijgt weer langs zijn kiewen buiten pompt. We verstoren nog een grote snoek in zijn slaap en passeren nog eens via de telefoon voordat we de duik afsluiten bij de kweekbak onder het ponton. Veel vis gezien dus tevreden kruipen we als laatste uit het water, gelukkig is er Danny die de veiligheid voor ons deed.
Na de duik wacht ons het aperitief en het is al snel heel gezellig. Willy heeft voor ons een drie gangen maaltijd bereid. We beginnen met een heerlijke tomate-crevette. Het hoofdgerecht is biefstuk friet met provencaalse en een overheerlijke champignonroomsaus. Als afsluiter een dame blanche. En veel Leffe natuurlijk. Als laatste sluiten we de zaak en keren we terug naar het hotel in Givet voor een korte maar woelige nacht (sorry Luc).
Na het ontbijt terug naar Vodelée voor nog een duikje. Het is nu veel drukker op en rond het ponton maar eenmaal in het water is er ruimte zat. We dalen af naar het wrak van de zeilboot dat mooi op de bodem ligt tussen de rotsblokken. Dan naar de verticale silo en naar de tank. De duikboot, de horizontale silo, de grot met de spiegel, de telefoon, de verticale wand met touw naar 40 meter, het platform met bootje en go-cart…de hele toer dus, en ondertussen ook nog wat steur en snoek gezien. Als afsluiter langs de kweekbak onder het ponton en tussen een school spiegelkarpers naar de trap. Wat een mooi putje toch, met altijd goed zicht, veel vis, veel objecten te ontdekken en loodrechte marmerwanden, sleutelgaten en platforms toch een van mijn favoriete zoetwater bestemmingen. En met een watertemperatuur van 10 a 11 graden nog draaglijk duiken in een droogpak.
Na de duik praten we nog wat na en bedanken Anton en Willy voor de invitatie en dan vatten we de lange terugweg aan na een vermoeiend maar toch heerlijk weekend. Bedankt Danny om dit weer eens op poten te zetten, en bedankt Jos, Ronny, Luc en Bert voor de duiken en de gezelligheid.
Koen